Der er ingen tvivl om at vi har brug for god søvn, for at være friske og få mest ud af vores vågne timer. At det skal være 8 timer i streg og på den måde som vi gør det i dag, det er dog i høj grad bestemt af vores kultur, og måske ikke nødvendigvis den bedste vej til den gode søvn. I denne artikel vil jeg komme ind på hvordan vores søvnkultur i høj grad har ændret sig.
Søvn er i høj grad præget af vores kultur
Arbejd otte timer, otte timer med hjemlige pligter og fritid, og så otte timers søvn. Vores liv er i høj grad sat i skema, og hvis vi vil have et godt liv, jamen så kræver det at vi får de otte timers uafbrudte søvn. Vi giver samtidig os selv et mindre og mindre tidsrum til at få afviklet denne søvn. Vores kultur kræver at vi i høj grad laver selvregulering af hvornår vi sover og hvordan vi sover. Det kan være svært at falde i søvn på kommando, og vi ser i den vestlige verden derfor også en høj grad af nyheder, om hvordan du kan forbedre din søvnforberedelser og ligge i den helt optimale stilling, da det jo er livsfarligt med mangel på søvn.
Hvis du tager en stresstest hvor du svare at du har svært ved at falde i søvn, så får du helt sikkert et negativt resultat, og der er en grund til at sovepillen er en af danskernes foretrukne piller. Du bør helt sikkert have en god seng, men måske bør vi i en eller anden grad reviderer vores syn på søvn, og hvad det bør være. Hvis man kigger på vores søvnkultur her i DK sammenlignet med andre kulture og hvordan det ellers har været her i landet de sidste 1000 år, så finder man ud af at otte timers uafbrudt søvn ikke er en biologisk sandhed, men nærmere et tegn på at vi og vores kultur ikke giver os lov til at sove på andre måder.
Førhen var vores sengetider ikke så fast som nu. Årstiderne skiftede, og dermed både antallet af lyse timer og vores arbejdsmængde. Der var ikke noget mål om at vi absolut skulle sove otte timer hver evig eneste nat. Om sommeren hvor der var meget arbejde, stod man nogle steder op kl 4 om morgenen og gik i seng kl 11 om aftenen, mens man derimod sagtens kunne sove 10-12 timer om vinteren.
Nogle forskere har også en tese om at vi faktisk engang har haft ikke bare en søvnfase, men hele to søvnfaser over en nat. Før den industrielle revolution lå den første og vigtigste søvnfase normalt fra omkring kl ni om aftenen til lidt efter midnat. Her kunne man sagtens være vågen en times tid eller to, før man faldt i søvn igen. Derefter sov man indtil solen stod op. På samme måde som nu, så var det i høj grad styret af datidens søvnkultur. F.eks. var det mellem 00 og 03 at mange af dæmonerne huserede på jorden, og derfor var det jo en god ide at være vågen og holde øje med at der ikke skete noget. I lige så høj grad var man dog vågen for fornøjelsens skyld. Specielt bønderne var for trætte til at gøre andet end lige hurtigt at spise deres aftensmad og så gå i seng, når de kom hjem. Man havde ikke tid og overskud til sex på dette tidspunkt, og brugte i stedet de vågne timer midt på natten til denne fornøjelse. På samme måde blev tiden brugt til meditation og fordybelse.
Nu til dags bliver søvn i høj grad opfattet som et medicinsk emne. Er det bedst at ligge på maven, på siden eller på ryggen? Skal du ligge på en hård topmadras eller en blød topmadras? Vi har alle en mening om det bedst at sove på en elevationsseng, en springmadras eller en sovesofa, og f.eks. i 80’erne var vandsengen et stort hit.
Søvn er vigtig, men der skal være plads til mere forskellig søvn
Vi sover i cirka 1/3 af vores liv, og det er nok ikke noget der kommer til at ændre sig nævneværdigt. Hvordan vi sover vil dog højst sandsynligt blive ved med at ændre sig i forbindelse med at vores kultur udvikler sig. Måske er det vigtigt at erkende at vi ikke alle behøver at sove på samme måde, og vores historiske søvnrytme stadig er en stor del af os, og grunden til at mange mennesker vågner kl 3 om natten. Måske er det ikke så stort et problem som medicinfirmaerne gør det til, men i stedet noget man kan arbejde udenom, for at finde den bedste søvnoplevelse.
Du kan se lidt tal på søvnløsheden i DK her, og læse mere om fordelene ved en god seng og madras her.