Debatten har sjældent været mere rødglødende, og aldrig har medicinsk cannabis været mere udbredt, end det er i dag. Skepsissen mod den voksende milliard-industri, medicinalindustrien, er voksende og derfor tyer flere og flere danskere til alternativ behandling og naturmedicin. Det største argument for brugerne er, at det er en renere vej til et godt helbred og samtidigt uden de mange bivirkninger, som den kemiske medicin ofte fører med sig. På den ene side af debatten findes brugerne og positive politikere, mens der må den skeptiske side af bordet findes læger i ledtog med negativt stemte politikere, der stærkt fraråder brugen af medicinsk cannabis.
Senest er flere prominente personer i miljøet er blevet fængslet for deres salg af rekreationel cannabis til personbrug, som primært er blevet forhandlet til lidende og syge, der anvender midlet som alternativ behandling. Midlet er især blevet et populært supplement til kræftsyge, som bruger olien til at dæmpe bivirkningerne som kvalme, smerte, muskelømhed og manglende appetit. Også flere mennesker med psykiske lidelser som angst og depression bruger olierne til at finde ro. Det er derfor intet under, at det organiske produkt har indvundet stort pas i danskernes hjerter, men debatten er brandvarm og er flittigt blevet omtalt i radio, fjernsyn, avis og på Christiansborg, hvor debatten om hvorvidt olien bør lovliggøres fortsætter.
Lægeordineret cannabis
Når 2018 skydes i gang kan en afgrænset og nøje udvalgt patientgruppe komme i betragtning til at få udskrevet medicinsk cannabis hos deres egen løbe. Patientgrupperne er kræftpatienter, personer der lider af Sklerose, mennesker med rygmarvsskader samt folk med kroniske smerter. I dag er det eneste apotek i Danmark, som fremstiller medicin med cannabis i, Glostrup Apotek.
Det er et prøveforløb som begynder den 1. januar og som har til formål at dokumentere hvorledes selve ordningen fungerer i praksis, men ligeledes om der er en reel virkning. Lægerne udskriver medicinen, der som almindelig medicin kan hentes på apoteket. Ordningen har dog mødt stor modvind fra nogle politiske partier, mens andre har sagt god for den. Det bliver nemlig også de danske landmænd, der selv kommer til at gro og producere denne cannabis, hvilket også har skabt stor røre.
Den hårde modstand
Men hvis der er mulighed for at gro cannabis til medicinsk brug i Danmark og holde styr på,
Et utal af forskere og læger blander sig selvfølgeligt også i debatten. Det største modargument mod, at cannabis bør lovliggøres til medicinsk brug er, at der mangler videnskabeligt belæg for, at cannabis reelt har en virkning, men ikke mindst at der mangler videnskabeligt bevis for der er en egentlig virkning.
På trods af de meget blandede meninger fra den politiske og lægelige front om hvorvidt cannabis bør lovliggøres til medicinsk brug, har flere politikere været ude og meddele, at de faktisk selv anvender olien på en daglig basis. Mest prominent er måske Manu Sareen, der i 2016 proklamerede, at cannabisolie nærmest redede hans liv. Det vidner i høj grad om, at brugen af cannabisolie til rekreation er udbedt i alle samfundets lag men vidner ligeledes om en relativt positiv stemning.
Der argumenteres ligeledes for, om ikke det er bedre der bliver lovlig adgang til dansk-produceret cannabis, der overholder de danske standarder, fremfor at mange danskere som i dag enten kører over grænsen til Tyskland, hvor midlet er lovligt, eller bestiller det hjem fra udlandet. Cannabisolie kan indtages gennem kapsler, piller, mad eller ampuller men kan også indtages som dråber.
Det bliver interessant at observere, om der ved den kommende testperiode bliver mærkbare resultater og et skift i stemningen for lovliggjort cannabis heraf.