Alle ved at det kan være grueligt dyrt at fyre igennem hele vinterperioden, hvis huset på den ene eller anden måde er utæt. En god isolering er altafgørende, hvis du ikke skal ruineres hen over julen.
Mange danskere har nydt godt af det såkaldte håndværkerfradrag, hvor de har kunnet opnå et fradrag på op til 15.000 kr. inkl. moms for arbejdsløn til service og vedligeholdelse på din bopæl. Men fra år 2015 er det slut med det.
Slut med håndværkerfradrag
Pr. 1. januar 2015 ophører muligheden for at få håndværkerfradrag. Dog kan du gøre brug af det ind i år 2015 ved påbegyndt arbejdsproces i år 2014 og med betaling af regning senest 28. februar 2015. Fradraget fra år 2014 kan ses på din årsopgørelse for år 2015.
Håndværkerfradraget har været en kærkommen gode for mange, hvor økonomien har været lidt stram. Det har været muligt at forbedre forskellige ting i og omkring boligen for et mindre beløb takket været fradraget – f.eks. har man kunnet bruge håndværkerfradraget til isolering. Fra år 2015 må du igen til lommerne og betale fuld pris for diverse optimeringer, tilbygninger osv. En konsekvens, der nok kan få nogle til at overveje, om det den renovering eller andet evt. kan vente – noget der igen kan få økonomiske konsekvenser både for håndværkerbranchen og for den enkelte husejer.
Det omskiftelige vejr
De globale klimaforandringer er meget oppe i tiden. Hvilke konsekvenser for de for vores videre liv på jord? Flere steder i verden kan vi alle se følger af forandringerne. Vejrforholdene bliver mere ekstreme – tropiske storme, tsunami og sne i store mængder. Nogle steder bliver årstiderne rykket eller forlænget. Hvem husker ikke de lange isvintre med bunker af sne vi har haft de seneste par år, for ikke at tale om de varme somre.
Isolering af huset har sine fordele, når der kommer til det med at sikre sig mod klimaforandringerne. Et godt isoleret hus gør det både muligt at fyre op om vinteren til en billigere penge, samt holde huset køligt i de perioder, hvor det er varmt.
Typer af isolation
Er dit hus godt isoleret kan det både mærkes på økonomien og på indeklimaet. Dog er der mange ældre huse, der trænger til at blive renoveret og få en ny isolering. Når man taler om isolation er der fire hovedfokusområder; væggene, loftet, gulvet og eventuelle rør. De mest anvendte steder at isolere beskrives kort herunder:
- Isolering af ydermure: Det man også kalder hulmursisolering. En isoleringsform, der er effektiv, hurtig og let at foretage, og som kan sikre en forbedring på op mod 30% i varme retention. Et sådan projekt kan være tjent ind inden for få år.
- Isolering af kælder: Mange kældre er typisk lavet i beton, der i sig selv ikke holder særligt godt på varmen. Desuden er murværket ofte fugtigt, hvilket øger risikoen for svamp. Isolering af kælderen er et størrer projekt, men kan på sigt godt svare sig – både økonomisk og sundhedsmæssigt.
- Isolering af loft og tag: Igen en af de billigere løsninger, der kan gøres for omkring 10.000 kr. og være tjent hjem nogle år efter. Da varmen stiger op, er der ofte et stort tab gennem loft og tag.
- Isolering af gulv: Er der et hulrum under gulvpladerne, kan du spare op til 20% på varmeudgifterne ved at isolere det. Proceduren er forholdsvis simpel og billig – dog er det nødvendigt at brække hele gulvbelægningen op.
- Isolering af rør: Nem og billig måde at spare et par skillinger på varmeregnskabet. Ved isolering af varmeførende rør undgår du at vandet taber varme.
Et par gode råd
Foruden at isolere huset bedre, er der også mange andre ting, du kan gøre for at spare på varme- og energiforbruget. Her kommer et par fif:
- Få styr på dit forbrug ved at aflæse varmemåleren ca. en gang om ugen.
- Indstil alle radiatorer i samme rum ens og hold en stabil temperatur på 20-21 grader (16 grader i de rum, du ikke bruger).
- Vær opmærksom på at varmeforbruget stiger med ca. 5% for hver grad du hæver rumtemperaturen.
- Luk døren til de rum, der ikke bruges dagligt.
- Luk luften ud af radiatoren, hvis den siger lyde.
- Luft ud i 10 min. to gange dagligt. Kort men effektiv udluftning sikrer at rummene ikke afkøles alt for meget.
- Få tætnet vinduer og døre, hvis der er utæthed eller det trækker.
Du kan med garanti finde flere tips og tricks på din energiselskabs hjemmeside.